Logo Topimage
Greyline Orangeline
Szendvicskrémporok
Fasírtporok
Lisztek
Magvak
Szójatermékek
Egyéb termékek
Szendvicskrémporok
Élesztős pástétompor

Összetevők: szezámpehely, inaktív élesztőpor (20 %) tengeri só és fűszerek (NATURA  ételízesítő).
Fogyasztható köretre, szendvicsre szórva, vagy vajkrémmel, tejföllel kikeverve.
Tavasztól-őszig célszerű hűtőben tárolni, mivel a magőrleményeket a  molyok cseppet sem tisztelik, sőt inkább szeretik. Ezt az általános elvet célszerű kiterjeszteni minden olajos magőrleményre és gabonaipari termékre.

Gombás szendvicskrémpor

Összetevők: napraforgó, szezámmagpehely, zabkorpa, gombapor, (1,2 %) tengeri só és NATURA ételízesítő fűszerkeverék.
Fogyasztható tejfölbe, vajkrémbe keverve, vagy szendvicsre, egyéb ételekre szórva.
Javaslat: burgonyapűrét, tésztaféléket tetszés szerinti arányban fűszerezve. A szezám és a napraforgómag ismert értékei, kiegészítve az ízfokozómentes zöldfűszerekkel, a megszokott ízek helyett a naturkoszt változatosságát hozzák az asztalra.

Hajdinás szendvicskrémpor

Összetevők: napraforgó, szezámmagpehely, zabkorpa, hajdinaliszt, (4 %) tengeri só és fűszerek. Fogyasztható fűszerként, vagy vajkrémmel, tejföllel kikeverve.
Szendvicsre, köretre, egyéb tésztafélékre, ételekre szórva.
Jótanács: minden gabona, vagy olajosmag őrleményt tavasztól-őszig célszerű hűtőben tárolni a molyveszély miatt.

Kölespástétompor

Összetevők: kölesliszt (60 %), zabliszt, tengeri só, fűszerek.
Elkészítése: a pástétomport vízzel simára keverjük és üvegesre párolt hagyma hozzáadásával pástétomsűrűségűre főzzük. A port, vagy a főzött krémet hűtőben tároljuk.

Mogyorós szendvicskrémpor

Összetevők: napraforgó, szezámpehely, földimogyoró, (12 %) zabkorpa, tengeri só, fűszerek. Felhasználható fűszerként, panírozásra, vagy vajkrémmel kikeverve. 

Shiitake gombás szendvicspor

Összetevők: napraforgó, szezámpehely, shiitake gombapor (2 %), tengeri só és fűszerek.
Fogyasztható fűszerként, szendvicskrémnek kikeverve vajkrémmel, vagy tejföllel, joghurttal.
Egyéb ételekhez (burgonyapüré, tésztaételek, stb) érdekes ízeket adva, a fűszeres hatású gombapornak köszönhetően.
Tárolása porként, vagy krémesítve hűtőben.

Szezámos szendvicskrémpor

Összetevők: szezámpehely (42 %), napraforgó, zabkorpa, tengeri só és fűszerek.
Fogyasztható vajkrémmel, vagy tejföllel krémesítve, illetve ételekre szórva. A szezám és a zab  egészségmegőrző hatása ezen megoldással is jelen lehet a natúrkonyha mindennapjaiban.

Zabkorpás szendvicskrémpor

Összetevők: napraforgó, szezámpehely, zabkorpa (27 %), tengeri só és fűszerek.
Fogyasztható fűszerként, vajkrémmel, vagy tejföllel  krémesítve, kikeverve.Szendvicsre, illetve köretre szórva.
A krémet, vagy a port célszerű hűtőben tárolni.

Fasírtporok
Ákos fasírtpor

Összetevők: étkezési keményítő, lenmag, szezám és burgonyapehely, napraforgó, rizsliszt, NATURA ételízesítő (nátrium-glutamát nélkül!). Elkészítése: kb 250 ml vízzel elkeverve 30 perc pihentetés után pogácsákat formálva forró olajban kisütjük.
Termékeinkben nincs semmiféle kémiai ételadalék, ízfokozó,rejtett vegyületek, amikkel az ízeket "turbózzák" a gyártók.Bár a törvényben előírtak szerint minden adalék, kémiai, vagy fizikai hozzáadott komponens feltétlenül feltüntetendő, mivel az allergiák végtelenül sokféle megjelenési formáiban lehet olyan érzékenység, amire a gyártók nem gondolnak, mégis az egyének érzékenységi küszöbei nagyon változatosak. Tehát ami nincs ráírva, azt nem szabad beletenni ezen okból.

Hajdinás fasírtpor

Összetevők: étkezési keményítő, zsemlemorzsa, (búzaliszt, víz,só, élesztő). Hajdinapehely (20%) napraforgó, Burgonyaliszt, lenpehely, árpa, -búza, -rozs, és zabpehely, tengeri só, fűszerpaprika, NATURA ételízesítő, mely nem tartalmaz ízfokozót (nátrium-glutamát).
Elkészítése: kb 300 ml vízzel elkeverve 30 perc pihentetés után kis pogácsákat formálva forró olajban kisütjük.

Magyaros fasírtpor

Összetevők: szójagranulátum, (20 %) étkezési keményítő, zsemlemorzsa (búzaliszt, só, víz, élesztő), napraforgómag, burgonyaliszt, árpa, -búza, -rozs, -és zab és lenpehely, tengeri só, pirospaprika és NATURA ételízesítő fűszerkeverék. A termék nem tartalmaz ízfokozót, vagy egyéb kémiai adalékot.

Ropp zabfasírt

Összetevők: szójagranulátum, zabpehely, (18 %) étkezési keményítő, zsemlemorzsa (búzaliszt, víz, só, élesztő) napraforgó, burgonya és lenpehely, NATURA ételízesítő, mely nem tartalmaz ízfokozót (nátrium-glutamát)
Elkészítése: 3 dl vízzel összekeverjük, 30 perc pihentetés után kis pogácsákat formálva forró olajban kisütjük.
Alkalmas káposzta, illetve paprikatölteléknek, levesbetétnek.

Szezámos fasírtpor

Összetevők: étkezési keményítő, zabpehely, zsemlemorzsa, (búzaliszt, víz, só, élesztő) szezámpehely, (8 %) burgonyapehely, napraforgó, árpa, -búza, -rozs, -és lenmagpehely, fűszerpaprika, NATURA ételízesítő, mely nem tartalmaz ízfokozót (nátrium-glutamát).
SZÓJAMENTES TERMÉK.
Elkészítése: 300 ml vízzel összekeverve 30 perc pihentetés után kis pogácsákat formálni és forró olajban kisütni.

Lisztek
Árpapehely

Az ősi irodalmi termékek közül a legkiemelkedőbb a BIBLIA, melyben több utalás is található az árpa kenyérként történő fogyasztásának. Ennek a mai napig létező formája a lepény. Összetétele: víz, (esetleg olaj), és durva árpaőrlemény. Ezt a keveréket vékonyra kiterítve, nyújtva, forró köveken, vagy forró hamuban megszárítják, illetve sütik.
Az árpa pelyhesített formája a laposra préselt mag, melyben – hasonlóan a többi gabonafélék pelyheihez – benne található a teljes mag, minden összetevőjével együtt. A fentebb említett keleti, vagy Közel-Keleti népeknél alapvető "kenyér" árpából készül. Ezt a terméket az árpa hűsítő hatása miatt fogyasztják.
A reformtáplálkozás többek között a müzliben is felhasználja egyik összetevőként az árpapelyhet.

Burgonyaliszt

A burgonya pelyhesített változatából a finomabb szemcseméretű részt kirostálva, liszthez hasonló állagú terméket kapunk, melyet például pékáruhoz lehet sokoldalúan felhasználni.

Csicseriborsó liszt

A csicseriborsót megőrölve és átszitálva gyártjuk a lisztet, melyet krémleveshez, pástétom, vagy humuszkrém készítéséhez lehet felhasználni. Az egyedi fűszerezéshez ajánljuk a szójaszószt, borsikafüvet, majorannát, paprikaőrleményt, petrezselymet, vöröshagymát, kinek-kinek mivel ízlik jobban. Akiknek az általános ételízesítők, vagy a fenti fűszerek helyett REFORM ízesítőhöz van kedvük, melyben nincs ízfokozó, annak a NATURA mesterséges adalékanyag mentes fűszerkeverékét (Veganatura) ajánljuk.

Ezékiel liszt

Összetevők: teljes kiőrlésü búza, -árpa, -tönköly, -bab, -lencse és kölesliszt.
Vízzel, tengeri sóval és (lehetőleg) olívaolajjal sűrű tésztakeveréket készítünk. Ezt tepsiben, palacsintasütőben, vagy  kontakt-grill (másnéven gofri, vagy szendvics) sütőben ropogósra sütjük. Az eddig ismert ókori receptek közül a legrégebbi (i.e. 590) leírás a fehérjekomplettálásról. A hüvelyesek és a gabonafélék megfelelő arányú keveréke. Pontosabban lásd Ezékiel könyve 4. rész 9. verse.
Az azonnali fogyasztás ajánlott, mivel ez a kenyérféleség több óra múlva már szikkadt és kemény lehet. Ha vékonyra készül, úgy pászkaszerű formában ropogós lesz, de tovább eláll.

Hajdinaliszt

A hajdina finomra őrlésével készül. Az úgynevezett FRANCIA-PALACSINTA legfontosabb összetevője. Egyéb kenyér, vagy tésztaféleségek készítéséhez is sokoldalúan felhasználható búza, kukorica, vagy árpaliszttel keverve. Mivel a sikértartalma alacsony, így a duzzadt, magas, puha bélzetű kenyér ebből nem készíthető. Sokkal inkább alkalmas a vékony – palacsintaszerű – vagy pászka formájú kenyér, illetve tészta készítéséhez. Ez is lehet megfelelő kiegészítésekkel, feltétekkel laktató és főként egészséges élelem.

Háromgabonás kenyérliszt

Készült teljes kiőrlésű búzaliszt, árpaliszt és zabliszt keverékéből. Felhasználható élesztős kenyér, vagy élesztő nélküli lepény, palacsinta készítéséhez. Ételek besűrítésére önmagában, vagy BL 55-ös liszttel 2:1 arányban keverve.

Hüvelyesliszt

Összetevők: köles, -sárgaborsó, -lencse, -vöröslencse és fehérbabliszt. Felhasználható krémlevesnek, vagy pékárú készítéséhez max 40 % arányban a lisztekhez keverve.

Kölesliszt

A köles finomra őrlésével készült liszt, melyet felhasználhatunk ételek besűrítésére, vagy pl kenyéradaléknak lepény, palacsinta, egyéb pékáruhoz adva max 30 % arányban.

Lenmagliszt

Készült a lenmag finomra őrlésével. Beltartalmi értékeivel előkelő helyet kapott az OMEGA-3 zsírsavak második legfontosabb növényi forrásaként.

A becsületesség kedvéért megjegyzem, hogy a növényi eredetü OMEGA 3 zsírsavak (például az OLÍVAOLAJ is idetartozik) felszívódási erélye lényegesen gyengébb, mint a lazacokból, vagy egyéb tengeri halakból kinyert halolaj.Tehát azonos élettani hatás elérése érdekében nagyságrendekkel többet kellene fogyasztani. Ez viszont figyelembe véve a napi táplálékokban elhelyezhető feldolgozott ,vagy eredeti formában bevitt lenmagot, szinte lehetetlen feladat. Kiemelten említeném, hogy a nagyobb mennyiségek fogyasztása a lenmagból, vagy feldolgozott formáiból kifejezetten kerülendő a serdülő korosztály mindkét nembeli fiataljai számára az ÖSZTROGÉN  tartalom miatt.Az ajánlott mennyiség ebből a termékből egy-két evőkanál/nap, felnőttek számára, amikor székrekedés elleni élelem gyanánt fogyasztják.

Alkalmazható székrekedés kezelésére intenzív folyadékbevitellel együtt, például levesbe, joghurtba keverve. Egyéb ételekben is jól illeszkedik az egészséges étrendhez. Kenyérsütésnél, müzlibe, stb keverve sokoldalú kiegészítője lehet a természetes étrendet kedvelőknek.

Muffin

Összetevők: teljes kiőrlésű búza, tönkölybúza, árpa és lenmagliszt.
Elkészítése: vízzel sűrű tésztát keverünk. Sütőben, vagy kontakt-grillsütőben vékony, pászkaszerű lepényt sütünk.
Elkészíthető süteményként muffinsütőben is. A terméken a gazdag muffin irodalomból egy recept is található.

Zabkenyérliszt

Összetevők: zabpehelyliszt (43 %), teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, burgonyaliszt, szójaliszt.
Vízzel, olajjal, sóval sűrű keveréket készítünk, majd tepsiben, palacsintasütőben, vagy kontakt grillben kisütjük. Lásd az EZÉKIEL  liszt leírását.
A szikkadt lepényt kenyérpirítóban felfrissíthetjük.

Zabpehelyliszt

Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére.
A zabból  készített különböző finomságú liszteket,- az "őrlési" finomság, illetve az alkalmazott szitaméret  miatt más-más néven, de megközelítően azonos szemcsefinomsággal (350-450 mikron) forgalmazva -  ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni konyhatermékeket (palacsinta, lepények, ételek besűrítése, kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat  ki kell egészíteni egyéb sikértartalmu lisztekkel, vagy tegyünk hozzá NATURA búzasikért (vagy másnéven szeitánt, magyarul búzahúst).
Zablisztet keverherünk pl tofu lepénybe (www.mypin.hu).
Felhasználható fürdővízbe keverve: a vízcsap alá tartott zokniban néhány evőkanálnyi zablisztet áztatunk és ebben a fürdővízben megfürödve, utána a "zoknival" a bőrt bedörzsöljük, hogy puha és selymes legyen.
A NATURA  zabtermékek sorában található zabkenyérliszt, háromgabonás kenyér és süteménypor. 
A zabliszt vízes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós.Ez a tulajdonsága azonban a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel  a nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi.(Ránky E)

Közérdeklődésre számíthat a zabpehelyliszt akkreditált laboratóriumban készült analízise. A minta laboratóriumi kódszáma: 14888.

Zsír: 6.2 m/m %   Szénhidrát (szacharózban kifejezve) m/m % 71.3  Nyers fehérje m/m %  9.2    Energia Kj/100 g  1669 (számított)

Ca m/m % 0.13   P m/m % 0.18    

Magvak
Barnarizs

A beri-beri betegség oka – mellyel a "magasan fejlett európai civilizáció" ajándékozta meg a rizsevő népeket – a hántolás. Ez a magvak feldolgozásának a nyugati malomipari technológiára alapozott találmánya, tulajdonképpen csapásként jelent meg a távolkeleti népek életében és rövid idő alatt rengeteg problémát okozott. A mindennapi étel alapanyagát megfosztotta a magvak héjrétegeiben eredendően jelenlévő ásványi anyagoktól és nyomelemektől. Itt található a B vitaminok családjának is néhány létfontosságú tagja. Ha tehát a fehér rizs, és az egyéb gabonamagvak hasonlóan fel, illetve megdolgozott népes tábora is ilyen, vagy ehhez hasonló  betegségokozó hatásokat produkál a hántolás következtében, kézenfekvőnek látszik a sokféle civilizációs betegség egyik oka. Az úgynevezett "gyors rizs"  köszönő viszonyban sincs a feldolgozás előtti természetes rizsszemmel.  Ennek egyetlen "hibája" a hántolatlan állapot miatti hosszabb időt igénylő főzés. Előfőzéssel kissé javítható ez az időprobléma, de jelentősen lecsökkenteni a kb 35-50 percet csak hántolási manipulációkkal lehetséges. Magyarán szólva el kell tüntetni a valódi értéket képező héjrétegek egy részét. 
A fentemlített távolkeleti betegséget szinte egycsapásra eltüntette az eredeti – tehát a hántolatlan, barna – rizshez való visszatérés. A hántolásról, mint az európában végbement technikai forradalom egyik "vívmányáról" bővebbet a honlap gabonákról közölt információinál olvashat az érdeklődő.

Bíborhere csíráztatásra

Áztatási idő: 4-6 óra. Öblítés naponta kétszer. Csíráztatási idő: 3 nap. Csírahossz: kb. 2-3 mm. A, B, C, D, E, G, K vitamint, foszfort, magnéziumot, vasat tartalmaz, genetikailag manipulált alapanyagot nem tartalmaz.

Bulgur

Talán különösen hangzik, de ha utánagondolunk el kell fogadni azt az egyszerű tényt, hogy a Napban, mint égitestben rejlő szakadatlanul sugárzott energia teszi lehetővé Földünkön az élet mindenféle formájának létezését. A növények, mint ennek az energiának a legfőbb közvetítői adják át testünknek mindazt, ami nélkül elpusztulnánk. A fotoszintézisben megnyilvánuló csoda teszi asztalunkra a földben található ásványi anyagok, illetve nyomelemek, vitaminok megfelelő választékát.
A forróégövi országok egyik különleges növénye a durumbúza, melyet az arab kultúra népei, amennyiben a teljes érés előtt betakarítanak és a napon szárítják, illetve ott fejeződik be a mag érésének a folyamata, létrejön a Bulgurnak nevezett különlegesen finom ízü gabonaféleség. A sajátságos, semmihez nem hasonlító íz az egyik ok, ami miatt fogyasztását szinte nem lehet megunni. Sokoldaluan és változatosan elkészíthető, együttfőzve például hajdinával, vagy kölessel. Alapként a feltétekkel változatossá tehető. Főzési ideje – nálunk legalábbis – kb max 10 perc. Van olyan vélemény is, mely szerint elég a felforrás után kikapcsolni a tüzet és a többi már elég a puhuláshoz. A tarhonyához hasonló állaga lesz. Állás alatt, pl másnapra összeáll ugyan, mivel a vizet méginkább felszívja, de könnyedén szétvágható villával is akár. Nem fojtó, akár diétásnak is nevezhető étel.

Csicseriborsó

A csicseriborsó (Cicer aretinum) magas  fehérje és keményítőtartalmú növény. Régebben sok éhezőt mentett meg az éhhaláltól. Ma is kedvelt étel a Földközi-tenger környéki országokban, például a Közel-Keleten, Sziciliában, stb. A többi hüvelyeshez képest több C vitamint, (mely tényezőnek a csíráztatásban van jelentősége) és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz. Készülhet belőle leves, főzelék, szendvicskrém, hagyományos mediterrán "humusz-krém", töltelék... stb. Célszerü előző éjszaka beáztatni, hogy a főzési idő lerövidüljön. A babhoz, lencséhez hasonlóan készíthető el. 1 csésze csicseriborsó 4 csésze vízben főzve. Az áztatólevet kiönteni!

Földimogyoró

A nyers földimogyoró sok egyénnek okoz a szájüregben aftát, ezért sütőben, vagy serpenyőben  célszerű gyengén megpirítani. Ezután őrölhető, vagy közvetlenül fogyasztható. A müzlik kedvelt olajos magja. Kávédarálóban megőrölve és olajat adva hozzá krémesíthető. Hűtőben tároljuk.

Görögszénamag

Csíráztatás: 12 óra áztatás után. Hőmérséklet 21 C°. Öblítés naponta kétszer. Csírázási idő 2-4 nap. Csíra hossza 6 mm. Ne hagyjuk hosszabbra, mert megkeseredik. Főzés max. 3 perc. Felhasználható grillfűszernek is.

Hajdina

A hajdina, vagy másnéven pohánka régebben az egyszerű népi ételek sorába tartozott. A hántolását is házilag oldották meg hézagosra állított malomkövek között átdörzsölve távolították el a kemény héjszerkezetet.
A NATURKONYHA fedezte fel ismét, és bár íze sajátosan különleges, erős, talán pont ezért is egyre népszerűbb. Nagyipari méretű hántolása esetén előáztatják, vagy még kissé pörkölik is, ekkor a színe barnás tónust kap. A hőkezelés nélküli hajdinahántolás fehéres színű. Az íze sem olyan erős, mint a barna hajdináé. Beltartalmi értékei mindkét féle hajdinának egyformán említésre méltóak. "A legújabb kutatások alátámasztják a régi megfigyeléseket: a hajdina jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél, a cukorbetegeknél. Bár ez nem pótolhat gyógyszereket, de jótékonyan hat(hat) az életmódváltozás szándékának napi gyakorlatában.

Megemlítem, hogy pl a bablevesben némi kevés hajdina különleges ízeket adhat.

A lisztjét búzaliszttel keverve kenyér és tészta alapanyagként használják fel. Töret és szemes formában a jólismert orosz kása alapanyaga. A hajdina a főzés előtt megpirítva az ételnek enyhe dióízt és illatot kölcsönöz." (Ránky Edit)

Hántolt köles

Főzés: háromszoros mennyiségű vízben. Fogyasztható köretként vagy főételként.

Felhasználás előtt ugyanúgy, mint az egyéb magvakat, válogassuk át, vagy legalábbis pergessük át egyik edényből - másikba, hogy az esetleg még szemmel észrevehető apróbb méretü szennyeződéseket - kö, egyéb magvak, stb - kiválogathassuk. Sajnos a legtökéletesebb hántolással és egyéb előzetes előkészítő műveletekkel sem lehetséges a magvakkal azonos méretü és esetleg azonos fajsúlyu egyebeket eltávolítani. ezt csak - hasonlóan a hüvelyesekhez, rizshez...stb - csak a gyakorlott szem veszi észre.

Szűrőkanálban, átfolyó vízzel mossuk meg.  

Az általános, úgynevezett "korszerű" táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles LÚGOSÍTÓ hatású élelem. A termék értékei miatt  kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján. 
Csak egy példát a sokféle felhasználásról: saját példámat említve, a reggeli köles előre "megfőzőtt" és a hűtőben tartott kb négy-öt napi adag. Ebből kiszaggatva három-négy evőkanálnyit a mikróban egy percig melegítve hozzáteszek joghurtot, télen lekvárt, vagy mirelit gyümölcsöket. Egyébként szezonálisan aktuális friss gyümölcsöket. Ez a keverék kb délig elegendő, minthogy laktat, de sohasem hízlal!

Indián rizs

Az INDIÁN RIZS, vagy szakmai nevén a kanadai vad rizs, tulajdonképpen csak a nevében rizs. Semmi köze nincs a keleti rizshez, mivel az eredete is egy kontinenssel arrébb található.
"Az Észak-amerikai indiánok évszázadokon keresztül gyűjtötték a vadrizst a Minnesota tavak környékéről. Ma is kézzel aratják.
Az ínyencek étele, a rizzsel szemben jóval több fehérjét, B1, B2 vitaminokat, PP faktort (nikotinsavamidot) és vasat tartalmaz. Drága, de igen laktató eledel.
Általában rizzsel együtt szokták megfőzni, 2/3 barnarizs és 1/3 rész vadrizs arányban. Felhasználható levesekhez, köretként, egytálételként, édességekhez, magos kenyérféleségekhez." (R.E:)

Jázmin rizs, fehér

Illatos és zamatos távolkeleti rizskülönlegesség.

Köles csiráztatásra

Áztatási idő 24 óra. Öblítés naponta kétszer. Csíráztatási idő: 3 nap. Csírahossz 2 mm.
Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Kuszkusz

A kusz-kusz lényegében a bulgurnak (napon szárított durumbúza) egy finomabb szemcseméretű aprítéka, melynek főzése a  bulgurhoz hasonlóan, rövid idő alatt megtörténik. A végeredményben van különbség. Állaga sűrűbb, kásaszerü. A kusz-kusz a felforrás után, miután kihült, az édességeket kedvelőknek sokoldaluan felhasználható. Keverhető hozzá mazsola, egyéb gyümölcsaprítékok, aszalványok, vagy egyszerüen lekvár, méz... stb.
Laktató, de nem "fojtós" étel.

Lenmag

A lenmagban rejlő többféle érték közül kiemelhető elsőnek a növényvilágban szinte egyedülállóan magas fitoösztrogén tartalom. A hormonkészítményekkel (elsősorban Amerikában) sok évig folytatott "kísérletek" után derült ki, hogy sokkal inkább alkalmas a női problémák egy részének a levezénylésére, mint a mell és egyéb rákokat statisztikailag kimutathatóan előmozdító szintetikus hormonok.
A lenmag tartalmaz magas százalékban Omega 3. zsírsavakat. (lásd erről még a LENMAGLISZTNÉL leírtakat). Továbbá egy, a nedvesség hatására kiváló vegyületet, aminek hatása a béltraktus  belső hámrétegének karbantartásával és a béltartalom továbbításával segíti a táplálék minél előbbi kiürülését. A bél simaizom részének ingerlésével az  un. perisztaltikus mozgást erősíti. Ez a székrekedésben szenvedőknek lehet segítség. Fontos megjegyezni, hogy a bőséges folyadékfogyasztás ez esetben rendkívül fontos, hiszen a kevés nedvesség miatt, esetleg a bélben összecsomósodott lenmagtól dugulás jöhet létre. Mindez a lenmagpehely esetében is igaz, azonban egyénileg változó mértékben. Ezért a javaslat: mindenki "kisérletezze" ki, hogy neki a lenmag milyen formában felel meg, amennyiben a székrekedés megszüntetése lenne a cél.
A téma megközelítően teljes képéhez a lenmagpehelyről, illetve a LENMAGLISZTRŐL  írtakat is kérem figyelembe venni.

Lucerna csiráztatásra

Áztatási idő: 4-6 óra. Öblítés naponta kétszer. Csíráztatási idő 5-6 nap. Csírahossz 3 mm.
A,B,C,D,E,G,K vitamint és vasat tartalmaz.

Mustármag csíráztatásra

Áztatási idő: 6 óra. Öblítés naponta kétszer. Csírástatási idő: 3 nap. Csírahossz: kb. 3-4 mm. Génmanipulált összetevőt nem tartalmaz.

Napraforgó hántolt

A napraforgómagbél a héjától megfosztott (hántolt) olajos mag. Igen tápláló. Ránky Edit szerint például a cári Oroszországban a katonák napi adagja 1 kg volt. Gazdag B vitaminokban, foszforban, magnéziumban, vasban, kalciumban és E-vitaminban. Fehérjetartalma is magas. Nyomelemek (cink, mangán, réz, króm) és karotintartalma kiemelkedő.
100 gramm hántolt  napraforgómagban átlagosan 24 g fehérje, kb 20 g szénhidrát, 47 g zsír, 120 mg kalcium, 830 mg foszfor, 7 mg vas, 30 mg nátrium, 920 mg kálium található. Megjegyzés: a különféle napraforgómagok (olaj, vagy egyéb célu) közötti különbségek a felsorolt beltartalom szempontjából minden bizonnyal más és más adatokat  mutathatnak, azonban a fenti átlagértékeket a csekély különbségek figyelembevételével elfogadhatjuk.

Pirított napraforgó

A magvak pirítása különlegesen finom ízeket hoz létre, ezért ősidők óta szokásban van és a továbbfeldolgozást is előnyösen segíti a pirítás.
A magvak természetes zsírsavtartalma a pirítás hatására kissé csökken, ámde ez nem jelent számottevő minőségi problémát, sőt az epebetegeknek megkönnyíti, illetve lehetővé teszi az ilyen magvak fogyasztását is.

Pirított szezámmag

A magvak pirítással, vagy pörköléssel étkezésre előkészített technikája ősidők óta az emberiség kedvelt módszere. A régi magyar nyelvben "pergelt" árpa... stb a fenti módszer neve. Ezzel a magokat ízben és emésztés szempontjából kedvezőbbé tették. A könnyebb otthoni feldolgozás érdekében történő előkészítés után, tetszésszerinti módon összetörve sokoldalúan felhasználható. Eddig nem tapasztalt ízeket is élvezhet a fogyasztó.

Pörkölt sótlan földimogyoró

A földimogyorót kíméletesen pirítva, a nyers földimogyoróhoz képest azonnal fogyaszthatóvá tettük, melyet ezután darálva, aprítva, stb müzlibe, vagy egyéb ételekhez adva, finom és értékes természetes élelemmel gazdagítható a naturkonyha.

Retekmag csíráztatásra

Áztatási idő: 8 óra. Öblítés naponta kétszer. Csíráztatási idő: 3-4 nap. Csírahossz: kb. 3-4 mm. Enyhén csípős ízű. Génmanipulált összetevőktől mentes. 

Rizskeverék vadrizzsel

A keverék összetétele: barna rizs, indián rizs, előfőzött (parboiled) rizs. Együttesen kb azonos időtartamú főzést igényel, így a különleges ízek és az egészségépítő hatás egyszerre lesz jelen a tálalásnál. Kíváló alap, melyre a legkülönbözőbb feltétek is remekül illeszkednek.

Rozs csiráztatásra

Áztatási idő: 12 óra, öblítés naponta kétszer. Csízástatási idő: 3-5 nap. Csírahossz: mint a mag, B1, B2, B3, E vitamint, foszfort, magnéziumot, vasat, fluort tartalmaz. Génmanipulált összetevőktől mentes.

Szezámmag

A magvak királyának is nevezett ősi táplálék ezt a nevet valóban kiérdemelte. Az általam igen sokra becsült Ránky Edit, a  hazai naturkonyha és bioirodalom doyenje a következőket írja: " Régen Kínában még a leginségesebb időkben is járt egy zacskónyi szezámmag a terhes és szoptatós anyáknak. Mivel Kínában gyakorlatilag ismeretlenek voltak a tej és a tejtermékek, ebből adódóan nagy szerepe volt ennek az értékes, kalciumban is igen gazdag magnak.
... A szezámolaj minőségileg felülmúlhatatlan, mert nem avasodik, sokáig eltartható.
A szezámmag kalciumban sokkal gazdagabb, mint a tej, a sajt, vagy bármelyik olajos mag... Telítetlen zsírsavakban gazdag, 55 %-a olaj. Kitűnő természetes forrása a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak. Kiemelkedő a lecitintartalma, továbbá szerves foszfortartalma, amely az agy és az idegszövetek legfőbb építőköve.
A szezámmag mézzel kombinálva egyes országokban fontos "fiatalító" ételként vált ismertté.... a méz aszparaginsavban, a szezám magnéziumban és káliumban gazdag.
A hivatalos kínai gyógyászat a nem megfelelő máj és veseműködés, a náthából származó szédülés, a zsíbbadtság és a paralízis, továbbá a székrekedés gyógyításában még ma is sokszor alkalmazza. Zsiradékát kipréselve masszázsolajként is alkalmazzák.
100 gramm szezámmag átlagosan 18.6 g fehérjét, 21.6 g szénhidrátot, 49.1 g zsírt, 1160 mg kálciumot, 616 mg foszfort, 10.5 mg vasat, 60 mg nátriumot, 725 mg káliumot, A, B1, B2 vitamint és niacint tartalmaz.(Forrás. Ránky E. Müzlicsemege)

Vöröshere csíráztatásra

Áztatási idő: 4-6 óra. Öblítés naponta kétszer. Csíráztatási idő: 3 nap. Csírahossz: kb. 2-3 mm. A, B, C, D, E, G, K vitamint, valamint foszfort, magnéziumot, vasat tartalmaz. Génmanipulált összetevőktől mentes. 

Vöröslencse

A maghéjas Vörös lencsét (lens esculenta) "masoor dal"-nak is nevezik. Péppé fő.
A sokféle lencseváltozatot általában színük alapján különböztetik meg és nevezik el.
A lencse az indiai konyha egyik fő étele, curryvel főételként, vagy köretként tálalják. A felezett vörös változat az egész Közel-Keleten alapvető élelmiszer, gyakran rizzsel együtt fogyasztják. A száraz hüvelyesek közül egyedül a lencsét nem kell főzés előtt beáztatni.

Zab hántolt

Zab (Avena Sativa) Közép-Európában őshonos. Vízzel főzve kását készítenek belőle. A zabliszt, a zablepény, ( a haggis) skót nemzeti étel.
"A zab a gabonák közül fehérjében a leggazdagabb, és igen könnyen elkészíthető. A természetgyógyászat szerint, és ezt támasztják alá a kutatások is, a hosszabb ideig fogyasztott zab növeli a fizikai erőnlétet, a szervezet ellenálló képességét, és csökkenti a fáradékonyságot... A zabételek nem fekszik meg a gyomrot,és nem telítik el az embert. A zab rosttartalmánál fogva segíti az emésztést, és nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra... A zab csökkeni a vér koleszterinszintjét is, ha az a megengedettnél magasabb. A cukorbetegeknek régóta ajánlják kúraszerű fogyasztását. A természetgyógyászok szerint a nagy olajtartalmú zab kiváló a lassú pajzsmirigy-működésü betegek gyógyításában.
100 g zab átlagosan 13 g fehérjét, 1308 kJ energiát, 5.4 g zsírt, 66.1 g szénhidrátot, 55 mg kalciumot, 320 mg foszfort, 4.6 mg vasat, 10 mg nátriumot, B1-B2 vitamint és niacint tartalmaz... " (Ránky E)

Szójatermékek
Szójaizolátum

A szójababból kinyerhető koncentrátum, vagy a még gazdagabb - mintegy 93 % fehérjetartalmu izolátum - azoknak, akik nem érzékenyek a szójára alacsony szénhidráttartalma következtében étkezési célra - a fehérjetartalom figyelembevételével - akadálytalanul   fogyasztható. Belekeverhető bármilyen italba, ételbe, vagy müzlibe... stb. Tetszésszerint ízesíthető mézzel, lekvárral, gyümölcslevekkel...stb. Átlagos adagja felnőttek számára egy-két evőkanál izolátum/nap.

 Sportolók, testépítők tapasztalata szerint testtömeg-növelési céllal is fogyasztható, mivel az anyag a kevés mozgás vagy csekély fizikai igénybevétel esetén az izomszöveteket gyarapítja, majd ezen sejtek növelése után a felesleg a test zsíranyagának feltöltésére fordítódik.

Szójapehely

A gabonafélék pelyhesítése kiterjedhet az olajos magvakra is, mint pl a szójabab. Ezzel a hideg felhasználás is lehetővé válik, mert a pelyhesítésnél a bab hőkezeléssel lesz előkészítve.  Ez szükséges az emésztést kissé gátló tripszin inhibitor tartalom csökkentésére, amihez  az emberi szervezet nem rendelkezik megfelelő enzimmel. A puffadásnak ez az oka, tehát a gyártásnál történő hőkezeléssel ez nagyrészt megoldott.Felhasználható müzlihez, vagy pékáruba keverve, max 20-30 % arányban.

Egyéb termékek
Burgonyakeményítő

A burgonyakeményítő főtt, szárított burgonya őrleménye. Gyakran használják finom dúsítóanyagként. Energia (számolva): 1409 kJ / 337 kcal. Szénhidrát: 83 g. Atkins mértékegységével számolva 1 csésze: 12.4 g szénhidrát / 1.6 g fehérje, 0.1 g zsír.

Burgonyapehely

A burgonya víztartalmának szárítással történő teljes elvonása után különböző – többnyire finoman lemezes szerkezetű, vagy lisztes állagú, sárgás színü, minőségét  igen sokáig megőrző – anyag keletkezik. Ebből kevés vajjal, tejjel, vízzel, sóval keverve burgonyapüré készíthető. Tésztafélékhez, pékárúhoz adva lazító hatású adalék.

Búzacsíra

A csíra a búza "embriója", a búzaszem része, amelyből az új növény fejlődik. A lisztté őrlés során különítik el. Bár a magnak csak kis részét alkotja, nagy a tápértéke. A csíra érdekében gyűlik a liszttest tápanyaga, védelmére alakul a szem hétrétegü héja. A csíra sok különleges fehérjét, olajat és abban oldott vitaminokat tartalmaz. Magában fogyasztják, vagy liszttel együtt levesek, pörköltek sűrítésére használják. Energia: 1 ek / 10 gramm 30 kcal 125 kJ.

Búzakeményítő

Felhasználható mártások, puding vagy krém készítéséhez, ételek besűrítésére.

Búzakorpa

A gabonamagvak héja valójában egy többrétegű komplex szerkezet. A malmi feldolgozás során a magot előtisztítás után, (kövek, tört és egyéb szemek kiválogatása) kismértékű csiszolást követően koptatják le a gyűjtőfogalommal korpának nevezett részt.
Ez a búzaszem esetében 7 réteget tartalmaz. A korpa tényleges értéke az életfontosságú B vitaminok (B1, B6, B15), nyomelemek és a rostanyag (cellulóz) tartalmában rejlik. A rosthiányos táplálkozás egyszerű megoldása a megfelelően adagolt  búzakorpa, levesben, főzelékben, savanyított tejtermékekben, kenyér, vagy egyéb pékáru készítéséhez... stb.
Energia: 170 kcal / 700 kJ (100 g)fehérje 15 g, zsír 5.5 g, szénhidrát 15 g,

 

Búzapehely

A natur (helyesebben: természetes) táplálkozásban igen jelentős helyet foglalnak el a pelyhesített teljes magvak. A szemeket nedvesítéssel és gőzöléssel felmelegített lapítóhengerek között vezetik át.
A natur gabonák (búza, rozs, árpa, zab, köles, rizs, kukorica, hajdina, szója... stb) fogyasztását pelyhesítve még azok is könnyen megszokják, akiknek a a rostosabb táplálkozás emésztési nehézséget okoz. A pelyhes ételek laktatók, anélkül, hogy a szervezetet megterhelnék. Könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és változatos ételek nyersanyagai. Elkészíthető saját keverésü müzliként,  levesbetétnek, vagy főzelék sűrítésére egyaránt alkalmas. Enyhén megpirítva különleges ízhatást kölcsönöz a levesnek, főzeléknek, hamis fasírozottnak.
Általános "főzési" javaslat: 1 rész pehely 2 rész vízzel. Felforrás után a tűzet/áramot kikapcsolni és a félretett kása másnapra fogyasztható. Hűtőben tároljuk. A búzapehely energiatartalma: 340 kcal 1430 kJ.
Recepteket a honlap más részében közlünk.

Búzasikér

A búza sikérje elvben rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni. Minél szélsőségesebb, kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza sikérje, feltéve, hogy jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos. A tömeges termelésre való áttérés a búza tulajdonságait a kevésbbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta el. Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni (például kenyérsütőgépben való sütéshez) kb 500-700 gramm tömegű kenyérre számítva egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges.
A búzasikérből búzahús is készíthető a terméken található utasítás szerint. Ezt a vízzel összedolgozott masszát megfelelően fűszerezve – javasoljuk az ízfokozómentes VEGANATURA  ételízesítőt – kirántva, vagy kisütve a húshoz erősen hasonló állagú és ízű feltétet kapunk.

Édes tejsavópor

Az édes tejsavópor többféle felhasználási módja közül a legáltalánosabb: kenyérsütésnél a liszthez adva elősegíti, illetve hatékonyabbá teszi az élesztőgombák működését. Átlagos, kb 500-700 grammos kenyér esetén egy evőkanál édes tejsavóport célszerű a lisztkeverékbe tenni.
Tápláló, béltisztító és emésztést elősegítő ital készítése: egy tetézett evőkanál tejsavóport vízzel tetszésszerinti koncentrációban elkeverve. Legfeljebb napi kétszeri fogyasztása ajánlott. A tej cukortartalmának mintegy háromnegyed része a tejsavóporban található, ezért az egyéni izlés szerinti italkeveréket nagyob higítástól a töményebb keverék irányába haladva célszerű kikisérletezni, a nagyfokú édességet figyelembe véve. TEJCUKOR érzékenyek nem fogyaszthatják !

Élesztőpor inaktív

A sütőélesztő (Saccharomices cerevisie) közvetlen emberi fogyasztásra nem alkalmas. Inaktívált formában viszont az a kellemetlen hatás, ami nem mellékesen a Candidiázis előmozdítója is lehet, nem jelenik meg. Ennek ellenére az említett betegségben szenvedők óvatosságból még az élesztőnek ezt a formáját se fogyasszák, amíg a probléma fennáll. Tartalmaz B2 és B5 vitamint, az ásványi anyagok változatos formáit és többek között vasat is. A legegyszerűbb elfogyasztási módja bármilyen ételbe, vagy például joghurtba keverve.

Ginsenges kli-mix

A változó kor mellékhatásait kivéden nem lehet, csak esélye mutatkozik a kellemetlen tünetek csökkentésének.Mivel a gyógyító/megelőző hatás feltüntetése bármely élelmiszeren a törvény értelmében kuruzslásnak minősülne, így tehát csak általában tudok tanácsokat adni a női nemnek illetve a női igennek.

A távolkeleti nők szótárából teljesen hiányzik a klimax és annak szinonímái, még ráutaló kifejezések sem találhatók. A nyugati típusú civilizáció viszont gazdag a probléma megoldási kisérleteivel. Ma már világossá vált, hogy az Amerikában még néhány évvel előbb is alkalmazott hormonpótlások sajnálatosan megemelték a mellrák létrejöttének valószínűségét, ezért ezt a módszert abbahagyták. Helyette a természetből származó anyagok e téren való alkalmazása került előtérbe.
A növényvilág néhány tagja tartalmaz két olyan kémiai elemet, (fitoösztrogéneket), amiknek az időben elkezdett fogyasztása megkönnyítheti a változó korban megjelenő hormonális problémák elviselését. Gondolatban idézzük fel az "Indián asszony gyökerét", aminek a reklámja időről időre hallható a médiákban, ez is növényi hormonokat tartalmazhat (véleményem szerint.) Vagy legalábbis a természetes hormonokhoz sokban hasonló hatása lehet a változó kor nehézségei vonatkozásában.

De nem csak ezek a  növények rendelkeznek hasonló hatásokkal.Az egyik magyar egyetemen sok évvel előbb már folytak kisérletek egy olyan élelmiszer kifejlesztésére, ami segítene ez ügyben. Ott is főleg a lenmagot próbálták beilleszteni a napi étrendbe, de az ilyen kenyérféleség gyorsan romló mivolta miatt hamar lekerült a bolti polcokról. Ez persze nem jelentheti azt, hogy egyénileg ki-ki ne kísérletezzen magéval, ha az nem okozhat semmi mellékes problémát, ( ami sajnos a HIVATALOS, sok költséggel kifejlesztett gyógyszereknél amúgy alapból általában előfordul).

Csupán satisztikailag igazolható, hogy a fentemlített – távolkeleti nők – mindennapi ételeinek, például a szójának, a lenmagnak, illetve az ezekből készített egyéb ételeknek (például TOFU) hatása lehet az az eredmény, amelyet bevezetőben említettünk.


 Ennek kapcsán említem meg az egészség megőrzésének naturális (tehát a legegyszerűbb) módjait, amikkel a napi sajtó,egyéb kommunikációs fórumok egyébként is foglalkoznak ma már. Fiatal korban is elkezdhető a szója és egyéb magvak (például a lenmagpehely, vagy lenmagliszt) napi fogyasztása. Kenyér, pogácsa, egyéb tésztafélékbe is bedolgozhatók max. egy evőkanálnyi adagban. Túl sok olajos mag, vagy ezek aprítéka a kenyér... stb állagát tömörré, nehézzé teszi.
Az étrend sok kalciumot, magnéziumot, A, C  és E vitamint tartalmazzon, amit leveles zöldségek, gyökérfélék, káposzta, saláta, friss lágyszárú növények, bogyós és csonthéjas friss, vagy aszalt gyümölcsök fogyasztásával nyerhetünk, kiegészítve joghurttal, olívaolajjal.

Célszerü teljesen lemondani a finomított cukorról, kávéról, alkoholról és a nikotinról. Erősen korlátozni kell az állati zsíradékot tartalmazó ételek fogyasztását.  A Kli-Mix, illetve a hasonló  keverékek fogyaszthatók gyümölcslében, müzliben, vagy bármilyen ételben elkeverve.  Kefírben vagy joghurtban fogyasztva bélrenyheség ellen ható mellékhatásmentes élelem.
Irodalom: Dr. Petri-Dr Nyiredy: Gyógynövények korszerű terápiás alkalmazása. Medicina 1989.
Szójaallergia esetében a Kli-Mix fogyasztása nem ajánlott.

Gyümölcscukor (fruktóz)

A FRUKTÓZ  természetes cukor.

Átlagos tápérték 100 gramm termékben:Energia: 1674 g (400 kcal)  fehérje: 0 g  szénhidrát 99.5 g  zsír 0 g

A fruktózt növényekből - például articsókából, gabonából lehet nyerni.
CUKORBETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK figyelembe véve az engedélyezett szénhidrátmennyiséget.

http://etelreformer.blogspot.com/2011/04/edes-eletunk-veszelyei-ii.html

Gyümölcsös müzli

A honlap egyéb linkjeiben megpróbálok érdekes, vagy esetleg eddig még nem publikált leírásokat, vonatkozásokat közölni. Ez a szándék a NATURA reformélelmiszer cég müzliválasztékára is áll. Addig is csak a leglényegesebbet.
Kritikai felhangok nélkül, csupán a tényekre szorítkozva rendkívül szomorúan látom, hogy az eredetileg egyszerű és az emberi egészség szempontjából igencsak hasznos élelmiszer (eredeti svájci nevén a MUESL) hogyan alakul át a haszonelvű kapitalizmus mindent a profit szempontjából szemlélő magatartásának hátterén, egy minden egyebet tartalmazó, értéktelen, áruháziasított tárgy formájává.
A fogyasztók félrevezetése itt remekül tettenérhető. Amire például biztosan nem lenne semmi szükség, az bőven van a müzlinek nevezett tárgyakban. Általában a  kakaó, csokidarabok, egyéb olyan töltelékek, amikre csak a csábításhoz van szükség, mert rendszeresen történő fogyasztásuk az ízipar rejtett vegyületeinek segítségével FÜGGŐSÉGET OKOZHAT.
A NATURA müzlik nem tartalmaznak egyebet, mint az élelmiszeripar legegyszerűbb, de az eredeti koncepcióhoz tökéletesen odaillő komponenseit.
Jelesül: a teljes értékű gabonák, emberi fogyasztásra egyszerűsített változatait, a gabonapelyheket. Ez képezi az alapot. Ehhez társul az olajos magvak népes családjának néhány képviselője is.
A gyümölcsöket aszalvány, vagy szárítmány formájában tudjuk hozzáadni a hosszabb eltarthatóság okán. Déligyümölcsök, vagy a Távol-Keleti gyümölcsféleségek néhánya, amit aprítva, szárítva használunk.Ezek között megemlítendő a papaya és az ananász, amiket olykor csak kandírozva lehet beszerezni. A kandírozásról köztudott, hogy cukoroldatban való áztatás, amivel a tartósságot biztosítják. Cukorbetegek a napi szénhidrát számításba feltétlenül kalkulálják be ezt a tényt.  Az említett két távolkeleti gyümölcs mennyisége a müzli egészéhez, de méginkább a gyümölcstartalom %-hoz képest elenyésző, de  ne hagyják figyelmen kívül.

A cukorbetegek tájékoztatásában mindíg olvasható a nevezett két távolkeleti gyümölcs magas glikémiás indexe !!!

A pontos összetétel minden terméken megtalálható.

Hajdinapehely

A hajdináról elmondottak teljes egészében illenek a HAJDINAPEHELYRE is. Azt a csekély különbséget említhetem, hogy a főzési ideje az egyébként is rendkívül gyorsan megpuhuló hajdinához képest még rövidebb. Szinte csak pár perc.
A felhasználhatósága valamivel szélesebb skálán mozog. Tehető müzlibe, levesbe, egyéb ételekbe, ahol az íz nem "lóg ki". Együtt főzhető kölessel is.

Kalciton

Elég nagy problémának látom, hogy a majdnem eltelt évtizedünk (2009 ben írom ezt a néhány sort) nem hozott lényeges áttörést a csontok és izületek témájának terén. Azért bánkódok, mert ezt az évtizedet az Ensz Egészségügyi Világszervezete (FAO)  a csontok és izületek évtizedének nevezte el, jelölte ki, anno az elmúlt évezred utolsó évében.

Csak szerény próbálkozás, eleve szinte haálra ítélt "alulról jövő kezdeményezés" e témában bármit tenni, ha a kapszulák, tabletták egyéb - többnyire gyógyszertárban (is) kapható termékek áradatával szembemenve az ősi, egyszerü növényekből (szezám, zab) összehozható,napi szintü élelemre gondolunk, mint hasznos egészségmegőrző anyagra. 

Tehát: a kalciton elnevezésü termék nem más, mint kalcium pótlására szolgáló élelmiszer. Fogyasztható bármilyen ételbe keverve, illetve joghurtban, müzliben, vagy izlés szerinti ízesítéssel (méz, lekvár, gyümölcslé...)

Miért gondolom azt, hogy a magyar lakosság étkezésében kevés lenne a kálcium? Ezzel a jelenséggel 1989 után hamarosan találkoztam NATURA boltos koromban, amikor a hozzám betérő vásárlók között sok ritka csontu emberrel szembesültem. Volt köztük balettáncos férfi, középkoru hölgyek serege, sőt diákok,meglepően  fiatal emberek,  akiknek annyira ritka volt a csontjuk, hogy az asztal széléhez odacsapódva már ripittyára tört. Döbbenetes volt. Eőadásaim egyikén egy anya kérdezte, hogy a kis (kb 11 éves) fia miért olyan gyenge csontu, hogy már több spontán - egyszerüen elesésből bekövetkező - csonttörése volt. Kérdésem: ki eteti ? Én ! volt az anya válasza. Mivel? Hát.... nagyon szereti a kólát, ropit, egyébként nagyon válogatós !

Hát ennyi. Cseppben a tenger.  Ez modellezi - számomra - a magyar rögvalóságot. "Jó szóval oktasd, .... Szép magyar fiadat" (József A.) Ez volna rögeszmésen vissza-visszatérve eredeti "hívatásom". Lásd a honlap bevezető része: Magunkról.

Szeretném határozottan leszögezni, hogy egyetlen élelmiszer sem képes a csont elvesztett tömegének a pótlására, ha az egyén nem érti az összefüggéseket, hanem csupán a reklámokra támaszkodik. Például a tejről hiszi azt amit e téren tulajdonítanak neki.A csontritkulásról  könyvtárnyi irodalom áll ma már rendelkezésre.
Panaszkodó emberekkel és szakemberekkel lefolytatott beszélgetések sora indított arra, hogy egy akkora irodalomtömegből, amit ez a problémakör létrehozott, megpróbáljak összesűríteni egynéhány általam fontosnak vélt tudnivalót.
A vállalkozás nagyságrendjét érzékeltetni lehetne azzal a hasonlattal, mintha az Iliász, az Aeneis, és az Odüsszeia teljes terjedelmét egy gyufásskatulyára kellene leírni.
Nos tehát a "skatulya" a csontépítésről.
1./ Elegendő kálciumbevitel. Ennek mértékét ma már az un. "kiegyensúlyozott vegyes étrenden" élőknél mintegy  1200-1500 mg/nap értékben ajánlja az e témában publikáló irodalom.
Furcsa paradoxon, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol alacsony Ca bevitelt (400 mg/nap) mértek, mégsem volt  jelen az európai, vagy helyesebben a nyugati társadalmakban oly jelentős probléma, a csontvesztés.
Tóth Gábor írja: "A csontok szilárdságát és tömegét nem elsősorban az elfogyasztott, hanem a felszívódó és csontba beépülő kalcium mennyisége határozza meg."
Tehát a tanulság: a megfelelő és jól felszívódó Ca bevitel mellett más tényezőkre is figyelni kell!
2./ A kiegészítő ásványi anyagok (és nyomelemek) jelenlétének fontossága. Ezek a csontrendszer barátai (T.G)  Folsav, K, B6, C vitamin, magnézium, mangán, cink, réz, fluor, stroncium, bór, szelén, króm, ... (napi egy alma, az orvost távol tartja, angol mondás). Az almáról más linkben is írunk.
3./ A mozgás, mint csontépítő tényező. Legalább napi egy kilométer egyenletesen megtett séta, emeletre gyaloglás, kerékpározás, úszás... stb. Dr G. P. Dalsky kisérleteiről a cikkek-tanulmányok rovatban olvasható. Az említett orvos az USA Connecticut  Egyetemének csontritkulási tanszékén folytatott e témában figyelemreméltó kutatásokat.
4./ A kálciumvesztést okozó tényezők, illetve a kálciumbeépülés hatékonyságát csökkentő étrend: koffein, alkohol, finomított cukor (és az ezzel készülő un. "üdítő italok!!), a magas állatifehérje, illetve foszfor tartalmú étrend. Az elsavasodást elősegítő italok és ételek.
5./ A változó kor küszöbén és utána a növényi ösztrogének ajánlottak a szintetikus hormonpótlás helyett. Lásd a cikkek-tanulmányok rovatban olvasható vonatkozásokat.
Ajánlott irodalom: Tóth Gábor: Ne veszítsd el a csontjaidat!
Holló-Szathmári: Osteoporosis  Dr Alan R. Gaby: Hogyan gyógyítható és előzhető meg a csontritkulás ?

Kukoricakeményítő

Felhasználható mártások, puding vagy krém készítéséhez, ételek besűrítésére. Génmanipulált összetevőktől mentes.

Lágy zabpehely

A lágy zabpehely "titka" a vékonyabb pehelyméret, aminek köszönhetően igen gyorsan főzhető, vagy a legegyszerűbben elkészítve, inkább áztatható. A müzlihez így is megfelel. A valódi kásaszerű állagot inkább az egy-két perces "főzés" adja meg. Ez természetesen csak a felforrás utáni szinte azonnali levételt jelenti inkább. Kihűlés után a hűtőben eláll több napig. Elfogyasztás előtt keverjük bele az egyéb komponenseket.

Lenmagpehely

A pelyhesítésről, mint a gabonaipar  igen hasznos technológiájáról, a gabonapelyheknél leírtakat kérném elolvasni. Mindez teljes egészében alkalmazható a lenmag pelyhesítése esetében is.
Ezzel a magot tulajdonképpen szakszerűen feltárva, az emésztőnedvek számára könnyedén hozzáférhetővé tettük.A mag gyógyászati célú alkalmazása sokkal inkább ez úton, tehát a mag finom, (pl lisztes állagú) lapításával, illetve őrlésével válik lehetővé.
Ha csupán összetörik, vagy ledarálják a lenmagot, úgy a finom feltárás értékei kevésbbé érvényesülnek és a mag inkább megkeseredik, az erőteljes oxidáció miatt. Szerte a világon a pehelyszerű állag az igazán tartós és egészséges lenmagtermék.

 

Mogyorópehely

A kíméletesen hőkezelt blanchírozott földimogyorót finomra őrölve, többféle otthoni felhasználásra alkalmassá  tettük. Mivel nem tartalmaz sót, így édességekhez, süteménytöltelékhez kiválóan alkalmas. Étolajjal, illetve bármilyen zsíradékkal összedolgozva krémesíthető. Tetszésszerint fűszerezhető.

Müzli alap (6 komponens)

Az otthoni müzlikészítés alapvető anyagaihoz: búza-rozs-árpa-zab-lenmag és szezámpelyhet tartalmazó keverékhez, izlés szerint hozzátéve az olajos magvakat, az egyénileg megszokott gyümölcsöket, igen tartalmas, gazdag keverék állítható össze.
Javaslat: gabonakása módjára elkészíteni, az összekevert teljes választékot. Egy-két perces "főzéssel" a magpelyhek sokkal jobban emészthetövé válnak. A kihült kásahalom hűtőben tárolható, közvetlenül a fogyasztás előtt tehető hozzá pl joghurt, lekvár, méz... stb.

Narancsvíz

A narancsvirág szirmainak begyűjtése, az ebben lévő gazdag aromáju illat és ízanyag kipréselése után tiszta forrásvízzel hígitva palackozzák. Otthoni felhasználásra ezt az eléggé tömény ízoldatot vízzel hígitva fogyasztjuk, vagy sütemény, egyéb édességhez használjuk.

Natúr Vegamix

Kímélő ételízesítő szárított zöldségekből.

New Start fűszerkeverék

Sótlan ételízesítő zöldfűszerkeverék.
Összetevők: póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, pasztinák, pritaminpaprika, petrezselyemlevél és gyökér, zellergumó, sárgarépa, bazsalikom, kakukkfű, majoranna. 

Nutellino (Karobos "Nutellakrém")

A hőkezelt blanchírozott földimogyorót finomra őröljük és mindennemű adalék nélkül hozzákeverünk karob ( vagy másnéven szentjánoskenyér) port. Ez közvetlenül fogyasztható, mintha száraz "csoki" lenne.
A cukrot, vagy az egyéb édesítő szereket szándékosan hagyjuk ki, mert így a Candidiázissal küszködő diétázók is eredményesen használhatják. A termék gyengén édeskés íze a karob pornak köszönhető.
Némi vajjal, vagy egyéb zsiradékkal krémszerű állagú keveréket lehet létrehozni, melyet például süteménytölteknek használhatunk. Mindig annyit keverjünk ki, amennyit elfogyasztunk, vagy bedolgozunk. Így a tartósítószerek elmaradhatnak.
A krémet, vagy a krémes süteményt hűtőben tároljuk.
A keveréknek hasonló lehet a felhasználása, mintha sok-sok bonyolult vegyülettel megrakott krém lenne, kivéve, hogy ezekre immár többévtizedes személyes tapasztalatunk szerint, semmi szükség nincs. Legalábbis az emberi szervezetben!
Az élelmiszeripar 1874 óta alkalmaz olyan kémiai laboratóriumban előállított vegyületeket, amelyekkel az ízérzékelő apparátust célozza meg és a jelek szerint eredményesen támadja (erről bővebbet az adalékanyagokról írt linkben olvashat az érdeklődő).
Mi (NATURA reformélelmiszer) úgy látjuk, hogy az egyszerűhöz való visszatéréshez nem kell más, minthogy kipróbáljuk és kellő kivárás után piacra vigyük mindazt, amire általában a Reformtáplálkozásban van igény.

Olcsó müzli (11 komp.)

Összetétele: gabonapelyhek, szezám és lenpehellyel, mazsolával és héjatlan tökmaggal kiegészítve. Felhasználása a MÜZLIALAP nál, vagy a GYÜMÖLCSÖS MÜZLINÉL leírtak szerint javasolt.

Pehelykeverék 4 gabonából

Összetevők: árpa-búza-rozs és zabpehely.
Az otthoni müzlikeverék gyártásához általában szükséges gabonaféleségeket tartalmazza. Átlagos tápérték 100 g termékben:  fehérje:11.28g, szénhidrát: 73.47 g, energia: 1488 kJ, (348 kcal) zsír: 2.79 g

Rózsavíz

A  keleti világ különlegességei közül az egyik, a  rózsaszirmok kipréselésével nyert oldat, melyet  vízzel higítva italként lehet fogyasztani.

Rozspehely

Elkészítése: 2-3 perces főzéssel. Mazsolával, mézzel, aszalt vagy friss gyümölcsökkel, olajos magvakkal kiegészítve fogyasztható.

Stabark 01 zselésítő

A növényeket előtérbe helyező étkezési rendszer úgy válik teljessé, ha a zselésítő hatást is növényekből tesszük termékeinkbe.Az állati csontlisztet, vagy a szalonnabőrkét melyet előszeretettel használnak a zselatin előállításához,  bár az élelmiszeripar széles körben használja, a tudatosan táplálkozó fogyasztó elutasítja.Az ő számukra készült a teljesen növényi alapanyagokból összeállított zselésítő. Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél...stb.

Szejtán (búzasikér, búzahús)

Felhasználható: kenyérsütőgéppel vagy hagyományos módon készült pékáruhoz a liszt sikértartalmának növelésére. /Adagolás: 1 ek/500 g/ 

Szelénes kalciton

Kalcium pótlására szolgáló élelmiszer. Összetevők: szezámpehely, zabkorpa, szelén ( 0,08 mg/100 g) Fogyasztható joghurtban, müzliben vagy ízlés szerinti ízesítéssel /méz, lekvár, gyümölcslé/.

Átlagos tápérték 100 g termékben: Fehérje: 20.2 g;  szénhidrát: 38.2 g; zsír: 30.6 g; energia: 2127 kJ (510 kcal); kalcium: 43 mg; szelén: 0,08 mg.

Szelénes szezámpehely

 A pelyhesítéssel könnyen emészthetővé tett maghoz szeléntartalmu élesztöt adva, az a fontos ásványi anyag kerül az étkezési rendszerbe, melyre egyébként is nagy szükség lenne a modern élelmiszerfeldolgozásnál és a kemikáliákkal terhelt mezőgazdaságban egyaránt.Sajnos a hazai talajokban ez az elem szegényebben van jelen, ezért célszerü lenne a napi pótlása. 

Szezámpehely

A pelyhesítésről a gabonapelyhek ilyenféle feldolgozásánál tettem említést. Kérem ott elolvasni.

Szezámsó

A pirított,  finomra őrölt szezámmag tengeri sóval keverve, a legegyszerűbb ételízesítő, melyet akár burgonya, rizs, vagy bármilyen egyéb étel ízesítésére, vagy akár vajaskenyéren is remekül felhasználható.

Szójás italpor

A tejet helyettesíteni, pótolni nehéz dolog, törvénnyel szabályzott tétel.Nem lehet a tej szót használni, csak valóban állatból kicsurgatott fehér színü folyadékra. Rendben van. A tej legyen tej !! Ettől még a magyar lakosság kb 2o %-a a tejcukor, vagy tejfehérje érzékenység, vagy mindkettő problémakörében szenved. A világ általunk is lakott részében, az úgynevezett "civilizáció"  túlszabályzott világában a félrevezetés elkerülésére ne mondjuk tejnek, ami nem az. Azért még ez a kb 20 %-nyi  embertömeg szeretne inni hasonló folyadékot, mint a nem allergiás, ilyen vagy olyan érzékenységben szenvedő.

A tápláléklánc különböző elemei alkalmasak megfelelő kombinációban, vagy egyszerű feldolgozási módokon a tejet nélkülöző emberek élvezetes - tejhez hasonló - táplálkozására.A célom tulajdonképen az volt, hogy a drágább előre elkészített, többnyire dobozos "műtejek" otthoni készítése - változatosabbá tehetővé, egyáltalán lehetővé váljon.

Hogy csak egyetlen példát említsek: a csontháztartással kapcsolatban szinte kizárólag a tejet, vagy a tejtermékeket ajánlják az erről szóló tájékoztatók.Tehát ebből eleve ki van zárva kb minden ötödik magyar ember.
Igen szemléletesen és közérthetően fejti ki ezt a kérdést Tóth Gábor a "Ne veszítsd el a csontjaidat" címü kiváló könyvében, melyre egyebütt már utaltam a csonttal (is)  kapcsolatos élelmiszernél.(Kalciton és Szelénes kalciton)
Tehát a tej "pótlása" a Szójás italporral. Egyszerű és sokoldalu termék. Alapvetően a két erre alkalmas alapanyagot tartalmazza. Zabot és teljes szóját, illetve a lisztjeiket.Ezt a keveréket vízzel megadott arányban összekeverve felforraljuk és kihűlés után tetszésszerinti ízesítéssel,  variálással, - mintha tej lenne - fogyasztjuk. A tejjel készíthető ételekhez is - pl tejberizs, vagy kakaó...stb- alkalmas.Akinek valóban hiányzik a tej, mint ital, az előbb-utóbb megtalálja az elkészítés számára a legjobban illeszkedő - és élvezhető -  módját.
A másik szójás italporunk, a kakaós is hasonlóan "állja a sarat"évek hosszú sora óta, annak ellenére, hogy a kész ilyennemü italok sorában is  jelentős a választék.

Szójás italpor kakaóval

Az általunk gyártott  italporok egész választékára ( natur, és kakaós ) érvényes leírás az alapkeveréknél olvasható.

Szőlőcukor

A szőlőcukor, mint édesítésre alkalmas élelmiszer, a répacukorral konkurrálva jelentősen előretört az utóbbi néhány évben.Köszönhetően annak, hogy ugyanúgy alkalmas mindenféle étel, ital, vagy sütemény...stb készítéséhez, mint rosszhírü elődje. A teljes "trónfosztásnak" sajnos "magasabb szempontok" állnak útjában. A répacukor népszerűsége, illetve elterjedtsége az elmúlt néhány évszázad alatt a köz szemében "a cukor" fogalmává vált.  Ezt a tényt nehéz kiiktatni a közgondokodásból, pedig az úgynevezett civilizált népek ( a világ vezető és ezek nyomába siető államok ) lakosságánál tapasztalható erőteljes, a  csontozattal, a cukorbetegséggel és egyéb jelentős problémákkal (pl a túlsúly)  kapcsolatos gondok nagyrészt a (répa)cukorral kapcsolatosak.

Ezt a helyzetet a szőlőcukor ugyan nem oldja meg, de mivel gyorsan és azonnal energiát szolgáltatva felszívódik, kevésbbé terheli a lebontó apparátust.Édesítő hatása kissé még felül is múlja a hagyományos cukrokét.Nem véletlenül fogyasztják sportolók, testépítők is pl edzés előtt.

Tahini (Szezámkrémpor)

A szezámmag  hántolása után, (a hántolással - a "pelyva" -  lesz lekoptatva) megmaradó mag  kemény és az emésztőrendszer számára alíg feldolgozható, mivelhogy az emberi emésztőszerkezet, az enzimek, a sav ...nem tudja teljesen szétbontani a kemény magburok miatt. Ezért szaknyelven mondva "feltárjuk". Vagyis  pelyhesítjük, hogy a különböző felhasználási területekre alkalmassá váljék.A Tahini a keleti világban napi szintü élelem, talán ennek - is - köszönhető, hogy egyszerű táplálékok és látszólag szegényes élelmi ellátottság mellett is, az un. civilizációs betegségek (túlsúly, cukorbetegség, vastagbél és végbélrák, stb) kevésbbé jellemzők.

VegaNatura ételízesítő

Összetevők: tengeri só, sárgarépa, vöröshagyma, pasztinák, burgonya, póréhagyma, zeller, kukoricadara, szőlőcukor, petrezselyemzöld, fokhagyma, gombapor, olívaolaj, fűszerek.
Az ízfokozómentes zöldfűszereket tartalmazó ételízesítőt, a természetes ízekhez való visszatérés érdekében ajánljuk.Rövid idő alatt meg lehet szokni a "hagyományos" ételízesítőkben szinte kivétel nélkül megtalálható NÁTRIUM-GLUTAMÁT  (MSG)
nélküli ételeket. Ezzel az esetleg már függőség szintjét elérő ragaszkodás a Japánok által felfedezett UMAMI érzéshez, amit a nyelv addig még fel nem térképezett részén érezhet az MSG fogyasztó, lényegében  elmúlik. Helyén a növényvilág fűszereinek tökéletes ízharmóniája  jelenik meg.
Ajánlott cikkek e témáról  a honlap "Cikkek" rovatában találhatók.Egyéb irodalom: Tóth Gábor élelmiszermérnök könyve: Az E-számokról őszintén (Élelmiszereink árnyoldalai)

Zabkorpa

"Ma már csak néhány, a hegyekben lakó remete nem hallott a rostdús táplálkozás előnyeiről... A különböző rostféleségek azonban meglehetősen eltérnek egymástól, mindegyiknek megvan a csak rá jellemző jótékony hatása.
A kutatási eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy akik koleszterinszintjüket a biztonságos határok között akarják tartani, a zabkorpa rosttartalma a legmegfelelőbb.
zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, a vér koleszterinszintjét a jól oldódó rostok csökkentik.A másik előny az, hogy a vércukorszint normális értéken tartását is elősegíti. A zabkorpával folytatott vizsgálatok hőskorában James Anderson, a Kentucky Egyetem Lexingtoni Belgyógyászati Klinikájának orvosa eleinte cukorbetegek vércukorszintjét próbálta befolyásolni zabkorpával, eközben fedezte fel, hogy a betegek vérének koleszterinszintje is csökkent.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a zabkorpa is gyógyszer !!!Inkább arról van szó, hogy a gyógyszerek hatása hasonló a korpáéhoz, ami viszont velük ellentétben természetes anyag."

(Fenti sorok idézet Robert Kowalski tanulmányából. Megjelent Harper and Row, Publishers Inc., New York, 1987. )

Zabpehely

Miért együnk zabpelyhet ?
A zab értékes biológiai összetételü gabonaféle.Átlagosan 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében Szénhidrát tartalma a többi gabonafélékhez képest a legkisebb, 5o-6o %. A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet, ismételt fogyasztása esetén sem idéz elő túllakottsági  érzetet.

Idézet a weborvos honlapjáról " Egy új vizsgálat eredményeit ismertették az American Heart Association (AHA) Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention idei kongresszusán. A tanulmányban  többek között  azt vizsgálták, hogy a reggelente az angolszász országokban szívesen fogyasztott cereáliák kukoricapehely, zabpehely, és legkülönbözőbb változataik - hogyan befolyásolják a szívelégtelenség későbbi megjelenésének esélyét."

Receptek a honlap egyéb linkjeiben olvashatók.

Zöldségkeverék

Összetevők. sárgarépa,pasztinák,fehérrépa,zeller,póréhagyma,petrezselyem,vöröshagyma.
felhasználható levesekhez, vagy rizsfűszernek.

Greyline Orangeline